Do’s and don’ts med generativ AI

Sedan lanseringen av GitHub Copilot 2021 och ChatGPT 2022 har användandet av generativ AI i syfte att skriva kod blivit mer och mer vanligt.

På ytan kan det verka nästan för bra för att vara sant; Be en chattbot att koda luffarschack i Python eller skapa ett formulär på din existerande hemsida och den kommer ge dig fullt fungerande kod och även ta emot feedback om koden inte skulle fungera eller om du har förslag på hur det kan göras annorlunda. 

Viktigt att komma ihåg är att dock att dessa tjänster inte är “smarta” på ett mänskligt sett, i grund och botten är de endast statistiska modeller som bygger meningar genom att lägga på den mest troliga fortsättningen på en ordföljd tills den är färdig. Med tillräckligt mycket data och träning kan detta se mänskligt ut. 

En fara för framtiden är att allt för många börjar förlita sig på att vad dessa modeller skriver och producerar som en absolut sanning, när vi använder dem som hjälpreda till programmering är det mycket viktigt att komma ihåg att de just är det: hjälpredor. Granska alltid koden som produceras, tänk efter lite extra om koden håller hög kvalitet och följer kodstilen i resten av projektet, och ändra om den inte gör det.

Dessa modeller är tränade på andra människors kod så andra människors misstag och code smells kommer dyka upp så småningom, och eftersom framtida modeller kommer tränas på dagens kod är det viktigt att göra allt man kan för att framtidens kod ska hålla hög kvalitet.

Tillslut är det viktigt att komma ihåg att det som gör en duktig och framgångsrik programmerare är inte endast koden vi producerar, låter vi en AI-modell göra för mycket av vårt jobb kan vår personliga utveckling sakta ner, vi får en sämre överblick över systemen vi bygger och tillslut kan vi tappa det som gör oss unika från början. 

Generativ AI är en spännande teknik och mycket tyder på att den ännu är kvar i startgroparna och kommer bli bättre och mer imponerande i framtiden, så experimentera med den, ta hjälp av den men var försiktig så du inte blir beroende av den.

Dela inlägget:

Relaterade inlägg

Bli en av oss

Älskar du också att leverera värde med stolthet och vill jobba med ett gäng duktiga systemutvecklare?

Vi söker dig med några års erfarenhet och med passion för problemlösning och mjukvaruutveckling. Alla intervjuer utförs uteslutande på svenska.

Vad kan du förvänta dig av oss?

Du får upptäcka spännande uppdrag där du får vara med och påverka, njuta av betald och skräddarsydd kompetensutveckling, samarbeta med engagerade och inspirerande kollegor, bli del av en inkluderande och hållbar arbetskultur, samt mycket mer. 

Välkommen till oss på Holly Tech - konsultbolag i Göteborg med systemutvecklare!

Tveka inte på att skicka in din ansökan och bli en del av Holly.
Vi ser fram emot att lära känna dig!

Låt oss snacka

Holly Tech - konsultbolag i Göteborg med systemutvecklare!