Konsult – kodapa eller superhjälte?

Vad gör en konsult? Idag tänkte jag svara på frågan ur två perspektiv: ”vad gör en konsult om dagarna” och ”vilka egenskaper gör dig till en bra konsult”. Häng med!


Skillnaden på konsultbolag och produktbolag

Lite grovt kan man säga att det finns två vägar att gå när du väljer jobb som systemutvecklare: konsult eller produktbolag.

Som anställd på ett produktbolag kommer du förmodligen jobba länge på just det bolaget och med just deras produkter och tjänster. Det ger dig möjlighet att gå in på djupet och kan öppna fler dörrar för karriärsutveckling inom det företaget, t ex som produktägare eller andra roller som man gärna ser att en anställd har. Produktbolag passar dig som brinner för ett specifikt bolag eller produkt.

Som konsult kommer du in utifrån för att hjälpa produktbolaget. Du stannar förmodligen inte lika länge innan det är dags att gå vidare till ett nytt uppdrag. Det ger dig variation och låter dig snabbt bygga upp en bank med många olika erfarenheter. Efter ett tag märker du att den teknik eller process som är ny för alla andra i teamet har du redan testat att implementera på tre olika sätt. Du vet vad som funkar bra och mindre bra, och kan bidra med värdefull kunskap. Konsultbolag har ofta bättre förmåner som högre lön och mer semester. Samtidigt förväntar man sig mer tillbaka av en konsult. Konsult passar dig som vill lära dig mer och förbättra dig själv, och dig som vill prova många olika saker. 


Skillnaden på konsultbolag och konsultbolag

Vi dyker djupare in i konsultbranschen och upptäcker att det finns många sätt att vara konsult på. 

Egenkonsult – Du driver eget företag. Du kammar hem hela vinsten och bestämmer själv över din tid. Det är en frihet men med mycket ansvar eftersom du också måste sälja dig själv, sköta ekonomin och planera för saker som t ex sjukdom där ett större företag kan ha ett bättre skyddsnät. 

In-house – Du sitter på ditt konsultbolag och jobbar för en eller flera kunder. Förmodligen jobbar du i ett team med några kollegor från ditt eget bolag. Kanske har ni ett projekt som är helt outsourcat till er. Det är förstås kul att jobba på hemmaplan med folk man vet att man trivs med, men det är också en utmaning eftersom kommunikationen inte är lika effektiv som när man sitter hos kunden. Det blir svårare att sätta sig in i problemställningarna och hitta rätt sorts lösningar.

Resurskonsult – Namnet låter jättetråkigt, men det innebär helt enkelt att du sitter ute hos kunden. Vad är det då för skillnad på det och att vara anställd direkt hos kunden? Det beror på ditt konsultbolag. I vissa fall är det inte så stor skillnad. Jag har träffat många konsulter som säger att de känner sig mer hemma hos kunden än på sitt eget bolag som de knappt har någon kontakt med. Men så finns det bolag som Holly som satsar stort på gemenskapen i det egna företaget. Vi blir som ett kompisgäng som är med och stöttar dig i ditt arbete, och som dessutom är sköna att hänga med och hitta på kul saker tillsammans med. 


Skillnaden på konsult och konsult

Nu är vi nere på djupet och där hittar vi konsulten själv. Och nu vill jag reda ut vad ordet ”konsult” betyder. 

Vi dröjer kvar vid ordet ”resurs” ett tag. Många tänker nog att en konsult är just det: någon man kan plocka in när man behöver mer arbetskraft och göra sig av med när behovet försvinner. Man betalar extra för flexibiliteten, men det man köper är i slutändan mer ”bemanning”.

En kodapa.

För mig betyder ”konsult” mer än så. Jag tänker ”konsultativ” = ”rådgivande”. Alltså någon som inte bara kommer in och sätter sig på sin stol och kodar det hen blir tillsagd, utan som också sätter sig in i kundens affär och behov. Någon som upptäcker och pitchar förbättringsmöjligheter, som tar ansvar och driver på utvecklingen. Som någon som själv suttit på positioner med mycket ansvar kan jag intyga att en självgående person som kommer med egna idéer och löser uppgifter utan att behöva bli tillsagd är GULD värd.

En superhjälte. 

Det är så jag vill se på mitt yrke. Det gör mig stolt att gå till jobbet om dagarna.

Holly jobbar konsulter som är superhjältar. När någon behöver hjälp så finns vi där och hjälper dem. Vi bryr oss om våra kunder och använder vår expertis och erfarenhet för att lyfta dem till nya höjder. Och vi gör det med en stark drivkraft och laganda. 

Låter det som ett jobb för dig? Vill du bli en del av vårt gäng och utvecklas tillsammans med oss? Hör av dig!

Dela inlägget:

Relaterade inlägg

Bli en av oss

Älskar du också att leverera värde med stolthet och vill jobba med ett gäng duktiga systemutvecklare?

Vi söker dig med några års erfarenhet och med passion för problemlösning och mjukvaruutveckling. Alla intervjuer utförs uteslutande på svenska.

Vad kan du förvänta dig av oss?

Du får upptäcka spännande uppdrag där du får vara med och påverka, njuta av betald och skräddarsydd kompetensutveckling, samarbeta med engagerade och inspirerande kollegor, bli del av en inkluderande och hållbar arbetskultur, samt mycket mer. 

Välkommen till oss på Holly Tech - konsultbolag i Göteborg med systemutvecklare!

Tveka inte på att skicka in din ansökan och bli en del av Holly.
Vi ser fram emot att lära känna dig!

Låt oss snacka

Holly Tech - konsultbolag i Göteborg med systemutvecklare!